![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Cuprins Capitolul1 Capitolul2 Capitolul3 Capitolul4 Capitolul5 Bibliografie
CAPITOLUL 5 : PUNEREA IN FUNCTIUNE SI EXPLOATAREA SISTEMULUI
Cablajul imprimat al modulului se realizeaza destul de simplu: este de tip monostrat cu strapuri si nu foloseste treceri printre terminalele circuitelor integrate. Mai jos, vom prezenta vederile placii de achizitie dinspre fata cu componente si apoi partea cu lipituri
Dupa realizarea cablajului, plantarea pieselor si verificarea legaturilor s-a trecut la verificarea cablajului. S-a alimentat circuitul la 7V cu ajutorul unui adaptor reglabil si s-au masurat valorile tensiunilor. Intre pinii 20 si 10 ai circuitului integrat s-a gasit valorea ceruta : tensiunea de 5V. Pentru ca intre pinul 9 si pinul 10(DGND) sa avem exact 2,5V s-a folosit divizorul rezistiv R1R2, ajustandu-se valoarea tensiunii prin intermediul rezistentei variabile R3
Montajul realizat nu a functionat din prima nefiind cunoscuta nevoia separarii masei analogice AGND de cea digitala DGND.
Astfel ca s-a trecut la realizarea unui circuit pentru testarea ADC-ului. Schema de test se gaseste in data sheet-ul circuitului.Circuitul de test este realizat astfel ca ADC-ul sa realizeze conversia continua a tensiunii analogice (free running connection). Acest circuit a fost folosit pentru studierea problemei masei analogice si digitale. S-a obsevat astfel nevoia separarii acestora, masa analogica intervenind doar la intrarea tensiunii analogice in convertor si deasemenea nevoia realizarii unei singure legaturi intre acestea.
Deasemenea a fost posibila obsevarea exacta a functionarii ADC-ului si anume codificarea pe cei 8 biti a tensiunii de intrare, interpretarea acesteia si decodificrea pentru aflarea valorii tensiunii.Sunt prezentate vederile placii de test ADC :
Dupa ce circuitul de test al ADC-ului a functionat perfect s-a trecut la modificarea montajului, separarea maselor cat si realizarea unei singure legaturi intre acestea.
Asfel realizat, sistemul de achizitie functioneaza corect, reusind sa afiseze in timp real valoarea tensiunii aplicate la intrarea montajului.
S-a reusit astfel realizarea unui sistem de achizitie simplu, robust si nepretentios cu cheltuieli relativi mici.Lista materialelor folosite:
Pentru realizarea cablajului imprimat:
- placa cablaj cu un singur strat
- clorura ferica
- burghiuri 0,8mm, 1mm
- marker permanent
- hartie abraziva foarte fina
Lista componentelor folosite:
- convertor A/D : ADC0804
- multiplexor : 72LS244P
- rezistente : R - 10k 1 , R - 2K , R - 100k reglabila
- condensatori : C - 1000uF/35V, C - 0,1 uF, C -150pF
- jack alimentare
- conector port paralel DB25P
Costuri :
Materiale aferente folosite : aprox. 8 $
Componente electronice : aprox. 20 $
Total costuri : 28$
Materialele folosite au fost achizitionate de la :
www.adelaida.ro
www.conexelectronic.ro